piątek, 11 października 2013

Kasza jaglana - Millet


Kasza jaglana, dawno zapomniana  

Ostatnio zakochałam się w tym produkcie. Oprócz tego, że jest smaczny jest niesamowicie zdrowy! Zapoznajcie się z zaletami!

Zalety:
- wiele witamin z gupy B
- dużo białka i węglowodanów złożonych co oznacza długotrwały dopływ energii
- nadaje się dla osób uczulonych na gluten
- jest lekkostrawna 
- zawiera KRZEM - odpowiedzialny za świetny wygląd WŁOSÓW, SKÓRY I PAZNOKCI
- zawiera lecytynę - która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi
- usuwa z organizmu toksyny
- zawiera antyoksydanty - czyli zapobiega powstawaniu RAKA

Przykłady podania:
- na na słodko - z bakaliami, jabłkami, cynamonem

- na słono - do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu

- jako dodatek - do zup, farszu na gołąbki czy kotlety

Ciekawostka:
kasza jaglana świetna jest również w chorobie - jako kleik  
usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli pomaga w katarze i infekcjach górnych dróg oddechowych.

A wy? Znałyście wcześniej kaszę jaglaną? Macie swoje ulubione przepisy?
Umieszczajcie w komentarzach lub wysyłajcie na fitnessdietmotivation@gmail.com :) 

NA ZDROWIE !!

------------------------------------------------------------------------------------------------


Millet - in Poland very forgotten, what is in other countries? Have you known it?



Advantages:
- a lot of vitamins from B group
- a lot of proteins and good carbohydrates what means a long lasting kick of energy 
- easly digested
- contains silicon - it straighten your hair, skin and nails 
- contains lecithin which helps you with memory and cholesterol
- reduces toxins from organism
- contains antioxidants - helps to prevent of CANCER


Propositions:
- sweet way - with apples, cinammon, dried tropical fruits
- salty way - to dinner (instead of potatoes or rice)
- like addition to soups and many others 

What are yours propositions? Send me your recipts :) 

Bon apetit!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! :) Wpadaj częściej... :)