czwartek, 17 października 2013

Makaron żytni razowy + przepisy :)

Witam,
dziś będąc w sklepie postanowiłam zgłębić temat makaronów - znalazłam kilka ciekawych wynalazków, których jeszcze nie próbowałam. U mnie w domu makaron to makaron po prostu biały, zwykły, jajeczny itp. :)
A w sklepie spotkałam taki wybór!
Makaron sojowy


Makaron jaglany

i ten... 
Makaron żytni razowy
i jeszcze kilka innych, których jeszcze nie ogarniam, ale spokojnie, po kolei...

Dzisiaj we wpisie króluje makaron żytni razowy :)




Spotkałam jeszcze w internecie zdjęcie świderków - wyglądają ładniej w sumie ;) 


Dlaczego w ogóle makaron jest dobry?

1. Ma małą kaloryczność
Szklanka ugotowanego makaronu to około 130gram - 134 kcal (zeby tyle spalic wystarczy przez 45 minut jezdzic samochodem ;) )

2. Zawiera błonnik, makro i mikroelementy (sporo żelaza i selenu). 

3. Niski indeks glikemiczny – nie powoduje on gwałtownego wzrostu glukozy w organizmie zatem jest dobry dla osób z cukrzycą oraz oczywiście dla wszystkich - niski indeks glikemiczny to długotrwały i stabilny przyrost energii, a co za tym idzie nie czujemy się po posiłku senni.
 
4. W połączeniu z warzywami, chudym mięsem czy rybą stanowi dobrze zbilansowany posiłek :)  

5. Ciekawostka!! Makaron, dzięki zawartości zespolonych węglowodanów, działa jak lek antydepresyjny. Po jego spożyciu następuje silne wydzielanie serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. To właśnie serotonina sprawia, że czujemy się odprężeni, zadowoleni z życia i łatwiej znosimy stres.


Co można z niego przyrządzić?

Przede wszystkim różnego typu różne różniste dania z warzywami :) Warzywa według uznania.
Ja najczęściej robię makaron z warzywami z mieszanki mrożonej - takiej jaką akurat mam pod ręką np. meksykańską, włoską i takie tam różne :)
Ale właśnie na innych blogach znalazłam świetne przepisy, które zamierzam wypróbować i chciałam się z wami podzielić!


Makaron ze szpinakiem, brokułem i groszkiem 
Looks so delicious! <3

"Błyskawiczne danie, zdrowe - lekkie - a jednak bardzo sycące. Całość zajmuje max.30 minut, z uprzątnięciem kuchni ;)

Składniki dla 4 osób

opakowanie szpinaku mrożonego
świeży brokuł
groszek konserwowy (bez cukru np. Nasza Spiżarnia)
2 ząbki czosnku

opakowanie makaronu pełnoziarnistego
łyżeczka oliwy lub oleju 

żółty ser do posypania (u mnie wędzony Tylżycki)
przyprawy (u mnie jarzynka bez glutaminianu sodu, przyprawa do kurczaka oraz oregano)

Łyżeczkę oliwy rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy 2 minuty. Dodajemy szpinak i brokuł, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i mieszamy z zawartością patelni, dodajemy groszek. Przyprawiamy do smaku. Na talerzu posypujemy startym żółtym serem o wyrazistym smaku (np. wędzonym). "

Makaron z bobem i serem feta - yummi <3


"Składniki na 2 - 4 porcje.

25 dag makaronu pełnoziarnistego
25 dag bobu (ugotowanego i obranego)
1 średnia zielona papryka
1 średnia cukinia
puszka całych pomidorów
kawałek sera feta 
pół średniej cebuli
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
po pół łyżeczki słodkiej mielonej czerwonej papryki, pieprzu ziołowego i cukru
sól i świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego


Na lekko rozgrzanym olej szklimy posiekaną cebulę, czosnek i cały listek laurowy. Po kilku minutach dodajemy słodką paprykę, podsmażamy chwilę. Dodajemy pomidory, rozgniatamy je widelcem. Dorzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i przyprawy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa będą delikatnie twarde, a sos się zredukuje. Po koniec dodajemy bób. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy serem feta."



Makaron z warzywami - cukinia, bakłażan, papryka, pomidor :)



 "Warzywa wystarczy pokroić, polać oliwą i włożyć do piekarnika, reszta robi się sama! Danie proste, kolorowe i zdrowe. Makaron, warzywa i zioła to bardzo naturalne połączenie, a przy wspólnym pieczeniu wszystkie te fantastyczne smaki przenikają się tworząc pyszny sos. Idealne na letni obiad.

cukinia
bakłażan
2 pomidory
papryka
świeża bazylia i tymianek
ulubiony makaron
parmezan

Warzywa umyć i pokroić. Do żaroodpornej formy wlać oliwę, włożyć warzywa, dodać zioła, posolić i piec aż staną się miękkie (około 40 minut). Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Połączyć z warzywami, dodać zioła i posypać startym parmezanem."
Źródło: http://loveaffaironaplate.blogspot.com/2011/08/makaron-z-pieczonymi-warzywami.html


i na koniec coś dla mięsożerców... ;)

Makaron z warzywami i kurczakiem

"Składniki:

makaron żytni (pszenny też jak najbardziej się nadaje)
1 świeży pomidor
1 niewielka papryka
1 mała cebulka
1 średniej wielkości cukinia
300 g kurczaka
żółty ser
oliwa do smażenia
sproszkowany czosnek
sól
pieprz"
Szczegółowy przepis na blogu koleżanki :) Ale generalnie siekamy, smażymy, mieszamy, posypuujemy i zajadamy się pysznościami :)

Omniommniom smacznego :)

 


Źródła dodatkowe:
http://dietetykdlaciebie.pl/2011_09_14/ciekawostki/makaron/




7 komentarzy:

  1. W lidlu są bardzo fajne makaroniki. Mogę z czystym sumieniem polecić ci spagetti wieloziarniste. Za opakowanie 500g płaci się niestety 3 z hakiem (mimo to, starczało mi mniej więcej na 3dni), ale...w 100gramach masz 6g błonnika;) 100% więcej niż w typowych "z dolnej" półki ;-) . Do tego tanie warzywa na patelnie masz w biedronce. 750g za 4 zł..chyba,że wolisz na kg, to polecam tesco :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywa w mrożonkach kupuję właśnie w biedronce :)
    A te makarony co kupiłam wczoraj jaglany i razowy w Społem akurat - jaglany 400 gram po 5,69 a razowy po 3,39 :) wiec chyba spoko dosyc :) chociaż na cenach się tak nie znam. Ale dzięki za rady :)
    Musze obczaić lidl :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro działa jako antydepresant od dzisiaj chcę jeść tylko makaron! Dzisiaj poproszę ze szpinakiem i brokułem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam niedawno makaron ciemny ze szpinakiem, tuńczykiem i czosnkiem - smakowite :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! :) Wpadaj częściej... :)